Jarenlang werkte ik als redacteur in vaste dienst bij een Nederlandse krant. Vijftien jaar lang (van 1979 tot 1994) was ik politiek redacteur in Den Haag.
Daar leerde ik meer en meer de beperkingen kennen waaraan de Nederlandse politiek is gebonden. Steeds duidelijker bleek hoe belangrijk de Europese ontwikkelingen waren voor het leven van alledag.
Rond de Europese verkiezingen van 1994 begon ik aan een periode als Europees redacteur. Ik leerde geschiedenis, actualiteit en toekomstperspectieven van de Europese samenwerking kennen. Rond 1990 is een periode van veel grotere dynamiek in die Europese samenwerking ontstaan. Die dynamiek blijkt na de uitbreiding met tien landen in 2004 te zijn veranderd, maar is nog steeds heel groot.
Mogelijk volgen op 1 januari 2007 nog twee landen. Roemenie en Bulgarije kloppen op de deur, maar misschien moeten ze nog een jaartje langer wachten. En wellicht zullen Turkije en op nog langere termijn de landen op de Balkan ook ooit het lidmaatschap van de EU verkrijgen.
Volgens mij wordt de hedendaagse Europese geschiedenis in het Nederlandse taalgebied nog steeds onderschat. Dat bleek uit het duidelijke 'nee' op 1 juni 2005 van de Nederlandse bevolking tegen de Grondwet voor Europa. Hoewel het kabinet en 85% van de leden van de Tweede Kamer campagne hadden gevoerd voor 'ja', keerden deze politici binnen 24 uur hun rug naar Europa.
Om al deze redenen is dit onderwerp erg boeiend als specialiteit voor mijn eigen journalistieke bureau. Ik heb daartoe een eenmanszaak opgericht, die de naam Virtupress heeft gekregen. Dit geheel zelfstandige bedrijf is op 12 mei 2003 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam onder nummer 24348271.